Cum am creat Black Leopard, primul ceas cu cadran de lemn de palmier negru, din lume?

on September 12, 2019

Timp de lectură: 4 minute

 

Întotdeauna este greu să ieși cu un produs nou, și mai ales unul atractiv.

În domeniul în care activăm noi trebuie doar să încercăm cât mai multe tipuri de lemn, și câteodată rezultatele ne șochează în cel mai bun mod posibil.

 Avem o relație foarte bună cu furnizori de lemn de pe toate continentele și se întâmplă des să primim în semn de apreciere noi tipuri de lemn pe care să le testăm. Uneori primim esențe de lemn spectaculoase, uneori primim esențe de lemn fără o cromatică extraordinară.

 

Povestea cu lemnul de palmier negru începe la sfârșitul anului 2017. 

Atunci ne-a venit ideea să asociem anumite modele de ceas cu câteva animale foarte spectaculoase.

Lucram deja cu Zebrano, lemn a cărui nume se trage de la zebră. Fibrele dure (închise la culoare) și fibrele moi (deschise la culoare) te duc automat cu gândul la o zebră.

Permanent căutăm acele esențe lemnoase care să provoace o reacție de tip WOW!

Nu e deloc greu să intuiești faptul că atunci când am descoperit lemnul de palmier negru am fost dați pe spate. Acest arbore se găsește în Asia și Africa și nu se află pe lista speciilor protejate. În următoarele clipe am comandat lemnul și a urmat o săptămână de așteptare. Zilele acelei săptămâni parcă se lungisera, însă am dres-o noi cumva. :)

 

Să trecem la treabă!

Cromatica și structura lemnului seamănă izbitor cu blană de leopard. Foarte multe pete negre așezate pe o baza maro-crem.

 

În momentul în care a sosit coletul nu am stat mult pe gânduri. Am debitat lemnul și am setat utilajele pentru a face primul test.

După această etapă am rămas în mână cu mai multe bucățele de lemn de palmier. Vă dați seama că nu acesta a fost rezultatul dorit.


A fost ca și cum toți din echipa ne-am luat o palmă zdravănă. Ne-am ridicat de pe jos și am început să evaluăm ce nu a mers.

Nu după mult timp ne-am dat seama că lemnul de palmier negru este unul dintre cele mai greu de prelucrat esențe lemnoase din lume.

Fibră deschisă la culoare este de câteva ori mai moale decât fibră neagră. Asta înseamnă că atunci când întră o freza în lemn, fibră neagră opune rezistență și se nasc niște tensiuni care se transmit în fibra moale, care cedează.

 

Perseverare diabolicum est.

După câteva săptămâni de teste și procese tehnologice de pregătire a lemnului am reușit să producem primul cadran din lemn de palmier negru.

În primul rând am stabilizat lemnul. Acest lucru presupune să scoți tot aerul din lemn prin vidare și să înlocuiești aerul cu o rășină extrasă din cactus. Apoi se pune la cuptor timp de aproximativ 3 ore. :) Rezistența mecanică crește și rezultă un material mai compact.

În al doilea rând a trebuit să smirgheluim toate fetele lemnului și să îl învelim în mai multe straturi de rășînă epoxidica și nu în ultimul rând am subțiat treptat bucata de lemn iar după fiecare subțiere am repetat operațiunea cu rășina epoxidică.

 

Să intre în scenă Black Leopard!

Primul ceas cu cadran din lemn de palmier negru l-am realizat luni, iar marți unul din clienții noștri fideli l-a achiziționat. Nici nu apucasem să îl fotografiem.

Nu a trecut mult să ne dăm seamnă că intuiția pe care am avut-o cu acest model de ceas a fost cât se poate de bună. Clientul nostru tocmai a validat această idee.

 

Inițial am decis să păstrăm producția la o scară mai redusă deoarece timpul de pregătire al lemnului era foarte mare, plus că nu toate bucățile de lemn stabilizate și tratate reușeau să ajungă un produs finit. Doar 60% din încercări reușeau.

Primii care au aflat de acest produs au fost clienții fideli. Tot ei au fost primii care au achiziționat acest model. Cele mai multe ceasuri achiziționate au fost oferite cadou soțiilor.

 

De ce tocmai un ceas Black Leopard? 

Din ce ne-am putut da noi seama, clientele care poartă un astfel de ceas sunt iubitoare de natură, îmbrățișează puternic produsele autentice și nu în ultimul rând cele unicat.

Nu cred că trebuie să explicăm de ce fiecare ceas NOAH este unic. Mai ales un ceas realizat din lemn de palmier negru.

La momentul de față nu sunt mai mult de 30 ceasuri realizate din palmier negru în întreagă lume. Și toate 30 sunt NOAH.

Acest lucru se datorează gradului ridicat de dificultate în prelucrarea acestui tip de lemn.

 

Vrei să porți un ceas unic și natural la mână?

Leopardul este recunoscut pentru viteză, cromatica blănii și un simț vizual foarte bine dezvoltat. De aici și asocierile: forță, inteligență, îndrăzneală și extravaganță.

Aceste caracteristici le regăsim conceptual și în dreptul acestui ceas. 

Ceasul Black Leopard  înaintează cu viteză maximă spre viitor, indică cu precizie fiecare secundă și nu în ultimul rând, arată într-un mare fel! :) 


Pentru detalii și comenzi click aici



 

Cu prietenie,

Ruben Perju

Co-fondator NOAH

BACK TO TOP